Airbnb: Ο αντίκτυπος στις τοπικές οικονομίες και η σύγκριση με τα ξενοδοχεία Ημερομηνία:
25/7/2025, 07:24 - Εμφανίσεις: 16
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επισκέπτες αφήνουν τα οργανωμένα πακέτα των all‑inclusive ξενοδοχείων και επιλέγουν να μείνουν σε σπίτια που βρίσκονται ανάμεσα στους ντόπιους μέσα στις πόλεις, στα χωριά, στις παρυφές των παραδοσιακών οικισμών.
Μαζί με αυτή την επιλογή, αλλάζει και η ροή του χρήματος.
Σε αντίθεση με την επιλογή των all‑inclusive μονάδων, όπου σχεδόν το σύνολο της δαπάνης παραμένει εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όσοι επιλέγουν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται πως ξοδεύουν τα χρήματα τους ενισχύοντας την τοπική αγορά.
Αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά, γεγονός που προκαλεί ακόμα και πολιτική σύγκρουση.
Το χρήμα μένει στην τοπική αγορά Όπως προκύπτει από μελέτη της Oxford Economics για λογαριασμό της Airbnb, στην Ευρώπη το 21% των συνολικών δαπανών των ταξιδιωτών σε Short-Term Rentals (STR) κατευθύνεται απευθείας σε τοπικές και κυρίως μικρές επιχειρήσεις, όπως φούρνοι, ταβέρνες και παντοπωλεία.
Επιπλέον, το 65% των δαπανών γίνεται σε επιχειρήσεις εκτός καταλύματος.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οικονομία του διαμοιρασμού δεν αντικαθιστά το ξενοδοχείο, αλλά συμπληρώνει και επεκτείνει τη διασπορά της τουριστικής δαπάνης.
Είναι το μοντέλο που επιτρέπει, για παράδειγμα, στον φούρνο της γειτονιάς να δουλεύει με τουρίστες μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
Πράγματι, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο πεντάμηνο του 2025 δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,4% εν συγκρίσει με πέρυσι, φτάνοντας τα 4,35 δισ.
ευρώ.
Παρά την αύξηση των αφίξεων σε all‑inclusive μονάδες, σημαντικό μέρος της αύξησης προήλθε από μη ξενοδοχειακά καταλύματα, δαπάνες στην εστίαση αλλά και την αγορά τοπικών προϊόντων.
Ειδικά στην Αθήνα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, οι τουρίστες που διαμένουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης καταναλώνουν καθημερινά περισσότερο σε εστιατόρια και καταστήματα απ’ ό,τι όσοι επιλέγουν οργανωμέν...